华佗小知识
您的当前位置:首页外研版小学六年级上册英语阅读理解练习题大全含答案

外研版小学六年级上册英语阅读理解练习题大全含答案

来源:华佗小知识
外研版小学六年级上册英语阅读理解练习题大全含答案

一、阅读理解

1.阅读理解(B) 判断正误。 It was National Day last Sunday. And it was also Tom's birthday. He had a party at home. His friends came and they all give presents to him. They sang and danced. They were very happy. Tom's parents gave him a model ship. After lunch, they went to a park. They played games there. They went home at 4 o'clock. After dinner, they went to the supermarket. Tom bought (买)a VCD of Japanese cartoons. He was very happy. (1)Tom's birthday was on National Day. (2)Tom had a birthday party last Sunday. (3)They played games at the party.

(4)The model ship was a present from Tom's uncle. (5)Tom was happy last Sunday. 【答案】(1)1 (2)1 (3)0 (4)0 (5)1

【解析】【分析】该短文主要国庆节那天,也是汤姆的生日,他的朋友们为他庆祝生日的事情。

(1)细节阅读,根据It was National Day last Sunday. And it was also Tom's birthday. 得知国庆节那天,也是汤姆的生日,故答案为:正确。

(2)细节阅读,根据句子He had a party at home. 得知举行了一个生日派对,故答案为:正确。

(3)细节阅读,根据句子They sang and danced. 得知他们唱歌跳舞,而不是做游戏,故答案为:错误。

(4)细节阅读,根据句子Tom's parents gave him a model ship. 得知他父母给他的飞机模型。而不是他叔叔,故答案为:错误。

(5)细节阅读,根据句子He was very happy.得知他很高兴。故答案为:正确。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。

2.阅读理解阅读短文,判断正误。 It was Christmas morning. Lynn got up at 7:00. She saw a gift on her bed. It was a box. It had her name on it. She opened it quickly. There were some toys in it. She thought Santa brought her the toys. She was very happy. (1)Lynn got up at 6:30. (2)Lynn's gift was under her bed. (3)There were some toys in the box. (4)Lynn thought Santa brought her the toys.

(5)Lynn was very happy. 【答案】(1)0 (2)0 (3)1 (4)1 (5)1

【解析】【分析】该文章主要介绍 Lynn在圣诞节收到礼物的事情。

(1)细节理解,根据Lynn got up at 7:00. 得知她七点起床,故答案为:错误。 (2)细节理解,根据She saw a gift on her bed.得知礼物在床上,故答案为:错误。 (3)细节理解,根据There were some toys in it. 得知盒子里有些玩具,故答案为:正确。 (4)细节理解,根据She thought Santa brought her the toys. 得知她认为圣诞老人给她的礼物,故答案为:正确。

(5)细节理解,根据She was very happy.得知她很开心,故答案为:正确。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。

3.阅读理解判断正误

Today is September 1. It's the first day of school. Lily wants to go back to school. She wants to meet her friends. She wants to meet her new teachers.

Lily gets up early in the morning. She washes her face and has breakfast. Then she rides her bike to school. She sees her friends on the playground. She plays hide-and-seek(捉迷藏) with them. In the classroom, Lily meets her new English teacher. Her name is Mrs. Green. Lily likes Mrs. Green. She can speak English very well. Lily thinks she is a nice teacher. (1)September 1 is the first day of the new year. (2)Lily wants to meet her friends. (3)Lily goes to school by bus. (4)Lily's new teacher is a nice woman. (5)Mrs. Green is Lily's English teacher. 【答案】 (1)0 (2)1 (3)0 (4)1 (5)1

【解析】【分析】该短文主要是九月一号开学的第一天莉莉的心情及所干的事情。

(1)细节阅读,根据Today is September 1. It's the first day of school.得知这是开学的第一天,故答案为:错误。

(2)细节阅读,根据She wants to meet her friends.得知她想见她的朋友,故答案为:正确。

(3)细节阅读,根据Then she rides her bike to school. 得知她骑自行车去上学,故答案为:错误。

(4)细节阅读,根据Lily thinks she is a nice teacher.得知她的新老师是个很好的妇女,故答案为:正确。

(5)细节阅读,根据Lily meets her new English teacher. Her name is Mrs. Green. 得知格林夫人是她的英语老师,故答案为:正确。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。

4.阅读理解A funny old man

My neighbour is an old man.He is seventy—two years old.He lives with his granddaughter Linda.Every morning,he goes for a walk in the park and comes home at half past twelve for his lunch.

One day a police car stops outside Linda's house at twelve o'clock.Two policemen help Linda's grandfather get out.One of them says to Linda,“He lost(迷失)his way in the park and telephoned us for help.”Linda is very surprised(奇怪).So she asks her grandfather,“You have been to the park every day for twenty years.How did you lose your way?”

The old man smiles and says, \"I'm sorry.I’m too tired today.So I don't want to walk home.”

根据内容回答下列问题 (1)Who lives with Linda?

(2)When does the old man have lunch every day? (3)How does the old man feel that day?

(4)Why does the old man telephone the policeman?

【答案】(1)An old man lives with Linda./ Linda's grandfather lives with her. (2)He has lunch at half past twelve. (3)He feels tired.

(4)Because he doesn't want to walk home.

【解析】【分析】该短文讲述的是一个滑稽老头的故事。

(1)推理判断 . 题意:谁和琳达住在一起?根据短文第一段中的语句“My neighbour is an old man.He lives with his granddaughter Linda.”可知一个老头和琳达住在一起或者说琳达的祖父和她住在一起。故答案为:An old man lives with Linda./ Linda's grandfather lives

with her.

(2)细节理解 . 题意:这个老头每天什么时候吃午餐?根据短文第一段中的语句“Every morning,he goes for a walk in the park and comes home at half past twelve for his lunch.”可知他在十二点半吃午餐。故答案为:He has lunch at half past twelve.

(3)细节理解 . 题意:这个老头在那一天感觉怎么样?根据短文末段中的语句“I’m too tired today.”可知他感觉很累。故答案为:He feels tired.

(4)细节理解 . 题意:这个老头为什么给打电话?第二段中的语句“He lost(迷失)his way in the park and telephoned us for help.”和短文末段中的语句“So I don't want to walk home.”可知这个老头给打电话是因为他不想步行回家。故答案为:Because he doesn't want to walk home.

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时要紧扣文章中的关键词,做出正确回答。

5.阅读理解根据Joe一日三餐的表格,完成句子

Lunch dinner Bread rice chicken hamburgers pie milk cola egg Breakfast √ √ √ √ √ √ √ √ √ (1)What did Joe have for________? He had some________,________and an egg for breakfast. (2)What did Joe have for________?

He had some chicken,________and________for lunch. (3)What did Joe have for________?

He had some________,________and________for dinner. 【答案】(1)breakfast;bread;milk (2)lunch;hamburgers;cola

(3)dinner;rice;chicken;a pie/pies

【解析】【分析】(1)句意是Joe早餐吃什么了?他吃了牛奶,面包和鸡蛋。由表格中关键词breakfast早餐对应的V食物名词可知。bread是面包的含义。milk是牛奶的含义。应填写breakfast,bread,milk。

(2)句意是Joe午餐吃什么了?他午餐吃了汉堡包,并且喝可乐。hamburger是汉堡包的含义,cola是可乐的含义。由表格中关键词lunch午餐所对应的V可知。应填写lunch,hamburgers, cola。

(3)句意是Joe晚餐吃什么了?他吃了一些米饭,鸡肉还有馅饼作为晚餐。由表格中关键词dinner行对应的V可知,rice是米饭,chicken是鸡肉,pie是馅饼。应填写dinner,rice,chicken,a pie/pies.

【点评】考查名词。要多记忆食物类的名词。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容